12 Eylül 2013 Perşembe

Yakiniku



Yakiniku, Japonca "ızgara et" anlamına gelir ve Japon ızgara yemeklerini tanımlamak için kullanılır. Yakiniku ismi, ilk olarak 1872'de Meiji Dönemi'nde, Japon yazar Robun Kanagaki'nin yazdığı bir kitapta geçmektedir. Japonya'da et Jomon Dönemi'nden beri yeniyordur. Ancak, Budizm'in yaygınlaşmasından dolayı et yeme alışkanlığı neredeyse kaybolmuştur. Kore Savaşı'ndan sonra Korelilerin Japonya'da "yakiniku" restoranları açmalarıyla birlikte bu lezzet yeniden yaygınlaşmaya başladı.

Kuzey Amerika'da, Çin'de ve Tayvan'da "yakiniku" " Japon Barbeküsü " olarak adlandırılır.  Kökeninin Japonya kabul ediliyor olmasına rağmen uzun bir süre Kore mutfağı ile tartışma konusu olmuştur. 2002 yılında NHK televizyon programında şunlar söylenmiştir: "Yakiniku Kore'den gelmesine rağmen, savaş sonrası Japonya'da doğdu". Bu söylenenlere rağmen "yakiniku" Japonya'da doğduysa bile ilk olarak Japonya'da ki Koreliler (Zainichi Koreliler) tarafından yapıldığı için Kore mutfağından geldiğini de söyleyebiliriz.

Yakiniku, Korelilerin bulgogisinin Japonlara hitap eden yemeği gibidir. Yakiniku restoranlarda 1945'te Osaka ve Tokyo'da Kore restoranlarından türetilmiştir. Yakiniku restoranlarında malzemeler önce masaya getirilir ve hepsi aynı anda masada bulunan ızgarada pişirilir. Genellikle müşterilerin kendisi pişirir. Malzemeler daha sonra "dara" diye bilinen özel bir sosa batırılır. Sos yaygın olarak Japon soya sosu, mirin, şeker, sarımsak, meyve suyu ve susam karıştırılarak yapılır.

1993 yılında, Japonya Yakiniku Derneği tarafından 29 Ağustos "Yakiniku Günü" ilan edilmiştir.


2 yorum:

  1. Japonlarin budizmden dolayi et yeme adetleri azalmaya basladi.ama gunumuzde tekrar bu adetleri canlanmistir

    YanıtlaSil

Teşekkürler