22 Ağustos 2013 Perşembe

Japonya'nın Bulunduğu Önemli Savaşlar


(Moğol İstilaları)

Moğol İstilaları (1221) = Kamakura Şogunluğu, İmparator Go-Toba'ya karşı yapılan savaşı kazandı.


Moğol İstilaları (1274) = Kamakura Şogunluğu, Moğol İmparatorluğu'na karşı yapılan savaşta galip geldi.

Genko İç Savaşı (1331-1333) = Kamamura Şogunluğu'nun İmparator Go-Daigo'ya karşı kaybetmesi sonucu rejim değişti ve Ashikaga Şogunluğu yönetimi devraldı.

(Oei İstilası)

Oei İstilası (1419) = Tsushima Yönetimi, Kore'ye saldırdı. Sonuç olarak Kore savaşı kaybetti.

Onin Savaşı (1467-1477) = Ashikaga Şogunluğu ve Yamana Klanı, Hosokawa Klanı'na saldırdılar. Sonuç alamadılar ancak Ashikaga Şogunluğu zayıfladı.

Yedi Yıl Savaşları (1592-1598) = Japonya'nın, Çin ve Kore'ye karşı savaştığı bu dönemde Japon ordusu ağır bir darbe aldı.

( Sekigahara Meydan Muharebesi )

Sekigahara Meydan Muharebesi (1600) = Toyotomi Klanı, Tokugawa İeyasu komutanlığında orduyla karşı karşıya geldi. Sonuçta, Tokugawa Şogunluğu dönemi başladı.

Ryukyu İstilası (1609) = Satsuma Toprakları ve Ryukyu Krallığı arasındaki savaşta Ryukyu, Satsuma Topraklarına katıldı.

Kagoshima Bombardımanı (1863) = Satsuma Toprakları, Birleşik Krallık tarafından topa tutuldu. Satsuma ağır bir darbe aldı.

Shimonoseki Savaşı (1863-1864) = Choshu Toprakları, birlik olan İngiltere, Fransa, Hollanda ve Amerika tarafından saldırıya uğradı. Choshu yenildi ve 3.000.000 dolar ödemek zorunda kaldı.

İkinci Choshu Seferi (1866) = Tokugawa Şogunluğu, Aizu Toprakları ile birlikte Choshu Topraklarına karşı sefere çıktı. Ama kaybetti ve zayıfladı.

( Boshin Savaşı )

Boshin Savaşı (1868-1869) = Tokugawa Şogunluğu ve Ezo Cumhuriyeti ile İmparatorluk ve Satcho Birlikleri arasında çıkan iç savaştır. Bu savaşla birlikte rejim değişmiş ve imparatorluk kuralları hakim olmuştur.

(Ganghwa Savaşı)

Ganghwa Savaşı (1875) = Japon İmparatorluğu Kore'ye saldırdı. Kore savunması ağır bir darbe aldı.

Birinci Çin-Japon Savaşı (1894-1895) = Japon İmparatorluğu Çin'e savaş açtı. Sonuç olarak Kore'nin hakimiyeti ve bölgesel güç Japonya'nın oldu.

Tayvan İstilası (1895) = Japon İmparatorluğu Formosan Adasını istila etti. Sonuç olarak adayı aldı.

Boxer Ayaklanması (1899-1901) = Japon İmparatorluğu, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Amerika, Almanya, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu ve İtalya ittifak kurup Çin'de ki ayaklanmayı durdurmak istediler. Ayaklanmayı durdurdular, isyancıların hepsini öldürdüler ve neredeyse Çin'in tamamını sömürgeleri altına aldılar. 

Rus-Japon Savaşı (1904-1905) = Japon İmparatorluğu' nun, Rusya' yı yayılmacı politikadan özellikle Kore ve Mançurya' dan uzak tutmak için verdiği savaştır. Sonuç olarak iki devlet anlaşmaya varmış, Mançurya Rusya'da kalmış ama Rusya'nun daha fazla yayılması engellenmiştir.

Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) = Japon İmparatorluğu bölgedeki Alman topraklarına saldırmış ve İngiltere'ye bölgede yardımlarda bulunmuştur. Sonuç olarak Pasifik Adaları ve bölgedeki bazı Alman toprakları Japon İmpratorluğu' na verilmiştir. Ayrıca milletler cemiyetinde bir koltuk kazanmışlardır.

Sibirya Müdahalesi (1918-1922) = Amerika, İngiltere, Japon İmparatorluğu, Kanada ve İtalya Sibirya'da ki Bolşevikleri durdurmak için asker gönderirler. Sonuç olarak gönderilen birlikler geri çekilir ve bölge tekrar Bolşeviklerin olur. 

İkinci Dünya Savaşı (1931-1945) = Ekonomisi çok hızlı ilerleyen Japon İmparatorluğu gücünü daha da artırmak istemiş ve Almanya'ya nın yanında yer almak istemiştir. Yaşanan birçok savaştan sonra ve en sonunda Amerika'nın Japonya'yı atom bombalarıyla bombalaması sonucu Japon hükümeti geri çekilmek zorunda kaldı. Bu yaşananlardan sonra Japon İmparatorluğu son buldu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler