7 Kasım 2013 Perşembe

Japonların Bazı Buluşları - 1

FİLM VE ANİMASYON


( Yojimbo )

İsmi Olmayan Adam (Man with No Name)
Bu karakter ilk olarak ünlü yönetmen Akira Kurosawa'nın yönettiği Yojimbo filminde, ünlü oyuncu Toshiro Mifune tarafından canlandırılmıştır. Şimdilerde yaygın olarask samuray filmleri ve kovboy filmlerinde kullanılan bu karakterin en iyi adaptasyonunu yönetmen Sergio Leone kullanmıştır. "Dolar Üçlemesi" olarak bilinen bu seride karakteri Clint Eastwood oynamıştır.


Mecha
Bir bilim kurgu türü olarak mecha ilk olarak karşımıza Mazinger Z adlı manga serisi ile çıkmıştır.

Postcyberpunk
Bu tür ilk defa 2002 yılında Ghost in the Shell adlı anime serisinde kullanılmıştır.

Steampunk
Bu tür de yine anime filmler sayesinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanan Hayao Miyazakidir. İlk animelerinin çoğu bu türü içerir.

Superflat
Takashi Murakami bu postmodern sanat dalı manga ve animeye uyarlayan ilk kişi olmuştur.


EDEBİYAT

Uçan Daire
10.yy'a ait bir el yazması olan "Bambu Kesicisinin Öyküsü"'nde uçan daireye benzeyen çizimler görülmüştür.

Roman
"Genji'nin Hikayesi" ilk roman kabul edilmektedir.

Zamanda Yolculuk
8,yy'a ait "Urashima Taro" masalı içinde ilk zaman yolculuğu içeren yapıtdır.

( Urashima Taro )

DÖVÜŞ SANATLARI

Aikido, Jujutsu, Karate, Ninjutsu


VİDEO OYUNLARI

Playstation
Playstation, 1990 yılında Sony firmasında mühendis olan Ken Kutaragi tarafından icat edilmiştir.

Nintendo
1889'da Japonya'da kurulan, dünyanın en büyük oyun konsolu ve oyun geliştiricisi firmasıdır.

Aktif Zaman Savaşı (Active Time Battle)
"Aktif Zaman Savaşı" sistemi ilk olarak Hiroyuki tarafından "Final Fantasy 4" oyunu için 1991'de geliştirilmiştir. Daha sonra "Square Company" bu sistemin patentini almıştır. Bu sistemi içeren oyunlarda savaş ekranlarında her karakter için bir zamanmetre vardır. Bu zamanmetre dolduğunda o karakter saldırır taki oyuncunun canları bitene kadar. Bu sayede oyunda daha fazla heyecan olur.

Dövüş Oyunları
İlk dövüş oyunu Sega firmaının yazdığı "Heavyweight Champ" oyunudur. Yine aynı yılda "Kung-fu Master" oyunu geliştirilerek ilerlemeli dövüş oyunlarının (beat'em up) temelleri atılmıştır. Daha sonra "Renegade" ve özellikle Capcom firmasının geliştirdiği "Street Fighter" oyunu ile bu oyunlar hızla gelişim kazanmıştır.

Platform Oyunları
1980 çıkışlı Space Panic ilk platform oyunu olarak geçmektedir. Daha sonra 1981 çıkışlı Donkey Kong oyunu ile de zıplamaya izin verimiştir. İlk ilerlemeli platform oyunu ise ADK firması tarafından çıkarılan Jump Bug (1981) oyunudur.

Psikolojik Korku Oyunu
1999 yılında çıkartılan Silent Hill oyunu hala en rahatsız edici oyunlar arasında gösterilmektedir.

Ritim Oyunları
İlk olarak 1987 yılında çıkan Dance Aerobik oyunu bir takım "power pad" lere barask müzik yapılmasına izin veriyordu. Ancak 1996 yılında çıkartılan Parappa the Papper oyunu şimdiki oyunların temeli atmıştır.

( Parappa the Rapper )

Hepsini Vur (Shoot 'em Up)
Space İnvaders oyunu türünün ilki kabul edilir. Oyunun temeli Siyah bir ekran üzerinde yukarından gelen düşmanları aşağıdaki karakterinizle ateş ederek yok etmeye çalışmaktır. Bu oyun o sıralar Japonya'nın mali sıkıntı içerisinde olmasına rağmen çok tutulmuştur. Daha sonra oyun daha da zenginleştirilerek Galaxian oyunu tanıtılmıştır.

Gizlenme Tabanlı Oyunlar
Aslında aksiyon oyunlarının bir dalı olan bu oyunların amacı belli bir hedefe ulaşmak için düşmanların arasından gizlenerek oyunu bitirmektir.  Bu tür oyunların ilki Sega firmasının çıkarttığı "005" oyunu olsa da bu oyun hiçbir ticari başarı sağlayamamıştır. 1987 yılında Hideo Kojima tarfından çıkarılan Metal Gear oyunu ise büyük başarılara imza atmıştır ve serileri hala çıkmaktadır.

Hayatta Kalma-Korku
Bu türün ilk oyunu yine Capcom firması tarafından çıkarılan Resident Evil oyunudur.


Japonların Bazı Buluşları - 2
Japonların Bazı Buluşları - 3


2 yorum:

Teşekkürler