17 Ağustos 2013 Cumartesi

Miyamoto Musaşi


Miyamoto Musashi, 1584'te Harimo vilayetinde doğdu. Doğumu esnasında annesini kaybeden Miyamoto, üvey annesinin yanında büyüdü. Babasını kaybettiğinde ise henüz 9 yaşındaydı. ( Babası ile ilgili kesin bir bilgi olmamasına karşın, öldüğü sanılmaktadır ) Çocukluğunda fiziksel görünümü oldukça etkileyen bir hastalık olan egzama'ya yakalandı. ( Bazı kaynaklar, hastalığa yakalanmasının sebebini Miyamoto'nun silahsız ve savunmasız yakalanmamak için yıkanmadığından kaynaklandığını yazar )

Miyamoto, henüz küçük yaşlarda ileride adından söz ettireceğinin sinyallerini veriyordu. Öyle ki daha 13 yaşında ilk rakibini yenerek zafer ile tanıştı.

1605-1612 yılları arasında bütün Japonya’yı gezdi. 30 yaşında, 60 üzeri dövüş yaptı ve hiç yenilmedi. Her dövüşünden zaferle ayrılan Miyamoto, en önemli zaferini 1612 yılında, zamanının en ünlü samurayı Sasaki Kojro’yu yenerek kazandı. Aynı yıl kendi okulunu kurdu.
1634’te üvey oğlu Iori Kokura’ya yerleşti. Ön sıralarda bulunduğu bir savaşta atılan bir taşla ağır yaralandı ancak hayatına devam edebildi.

Yaşamının son dönemlerinde tahta ve metal oyarak eserler ortaya koydu. Zen fırçasıyla çeşitli tablolara imza attı. Miyamoto Musashi, bir samurayın mutlaka başka alanlarda da kendine yer edinmesi gerektiğini savunurdu.

1643’te Reigendo mağarasında yaşamaya başladı. En önemli eseri olan 5 Çember Kitabı (GO RIN NO SHO) nı, 1645 yılında bu mağarada, öğrencisi Teruo Moboyoki’ye ithafen yazdı. Bu eser dünya çapında nam salmakla beraber, bugün hâlâ dövüş okullarında ders kitabı olarak kullanılmaktadır.

5 Çember Kitabı tüm savaş sanatları kaynakçalarının başyapıtı oldu. Savaş sanatları dışında birçok alan da da kullanıldı ki Miyamoto’nun bu eseri yazmasındaki amaç buydu. Hâlâ birçok işadamı alanlarında bu kitaptan rehber olarak faydalanmaktadır. Musashi, eserinin, savaş stratejisi üzerine bir tez değil, stratejiyi öğrenmek isteyenler için bir rehber olduğunu belirtmişti.


Musashi, dünyaya bu önemli eseri armağan ettikten birkaç hafta sonra aynı mağarada hayatını kaybetti.



1 yorum:

  1. Japonlarin caliskanlik ozelliginin nerden geldigi rahatca anlasilabilecek bir konu adam doverken bile kitap yaziyor kavgayi bile sanat haline getirmis:-)

    YanıtlaSil

Teşekkürler