24 Temmuz 2013 Çarşamba

Harakiri ( Seppuku )

Harakiri diğer adıyla seppuku "karnı yarmak" anlamını taşır. İç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon İntihar adetidir. Harakiri konuşma dilinde, seppuku ise resmi olarak kullanılır. Yani samuraylar seppuku kelimesini kullanırlarken, sıradan insanlar harakiri kelimesi kullanmaktadırlar. Ayrıca harakiri argo bir sözcüktür.
Genelde efendisi ölen samuray efendisi kurtaramadığından dolayı utanç duyar ve intihar ederdi. Savaşta veya dövüşte yenilen samuraylarda intihar ederlerdi ama bu adeti bir tek samuraylar değil köle veya hizmetçi ve normal bir insan veya asil biri bile utanç bir duruma düştüyse intihar edebilirdi. 
Seppukuda esas olan, samurayın yaşamı boyunca her an beklediği ölüme kendi eliyle fakat korkunç acılar içerisinde kavuşmasıdır. Zaman içerisinde "seppuku" yapmanın verdiği acıyı önlemek için intihar eden samurayın en yakın arkadaşına karnı kesme işlemini takiben kafasını kesme görevi verilmiştir, bu kişilere "kaishakunin" denilirdi ve genellikle samurayın en yakın olduğu ya da en güvendiği kişilerden seçilirdi.
Şahıs, seppuku yapmadan önce banyo yapar, beyaz giyinir ve en sevdiği yemeğini yer, hazır olduğu zaman bıçağı karnına saplar, sağ-sol hareketleri yaparak diyaframını ve midesini parçalar, sonra da "kaishakunin" kellesini uçururdu.
Seppuku iki çeşittir. Biri yukarıda anlatılan normal seppuku, öteki ise Juun-Buun Seppuku'dur. Juun-Buun Seppuku'da, kaishakunin yoktur. Şahıs, karnını haç şeklinde (+) keser, iç organlarını dışarı çıkarır, mümkünse toprağa koyar, ve orada ölüverir.
Bazı zamanlarda daha fazla acı çekmek için tahta kılıç kullanıldığı görülmüştür. Kadınlarında kocaları öldüğü zaman veya tecavüze uğradıkları zaman seppuku yaptıkları görülür. Toplu intiharlarda görülmüştür.
( seppuku töreni )

Bazen bir samuray intihar etmesi zorunlu olabilirdi. Bunlar tecavüz, adam öldürme, savaştan kaçma gibi durumlardır. Bu durumda samuray eğer tereddüt ederse veya saplayıp da karnını tam deşemezse başka bir samuray kılıcı ittirirdi. O samurayda korkup yapamazsa bu sefer başka bir samuray ikisini birden öldürürdü.
Seppuku yapmak bir süre sonra yasaklanmış olmasına karşın günümüze kadar var olmayı başarmıştır. Japon toplumunda kabahatli olmak ve bu kabahatin toplumca bilinir hale gelmesi çok büyük utanç sayıldığından zaman zaman uygulayanlar görülmektedir.



Daha iyi anlayabilmek için "Seppuku (1962)" filmini izleyiniz. 

Samuraylar Hakkında Bilgi İçin
Roninler Hakkında Bilgi İçin


1 yorum:

  1. Samuraylarin meslek hayatinda onemli bir yeri olan terim ve ustadlarina karsi duyduklari saygiyi ifade eder

    YanıtlaSil

Teşekkürler