6 Eylül 2013 Cuma

Japonlar'dan Türkiye'ye 34 Milyar Dolarlık Enerji Yatırımı

Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanan Japonlar’ın Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Afşin Elbistan’da 12 milyar dolara yapılması planlanan termik santral yatırımı için de Japon firmaların devreye girdiği öğrenildi...


Birleşik Arap Emirlikleri devlet şirketi TAQA’nın Afşin Elbistan’da yapacağı 12 milyar dolarlık santral yatırım kararını ertelemesinin ardından Japonlar devreye girdi. Afşin Elbistan’a kurulacak dev yatırım için uluslararası şirketler ile görüşen Türkiye’ye en büyük ilginin Japonlar’dan geldiği öğrenildi.

İsmi açıklanmayan bir Japon şirketinin yatırıma talip olduğu bilgisine ulaşıldı. TAQA yatırım için 4 aylık bir erteleme süresi istemiş, Türkiye ise bu talebe sıcak bakmamıştı. Japonya bir süre öncede Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanmıştı. Afşin Elbistan’a kurulacak termik santralin de Japon firmalara verilmesi halinde Japonya’nın Türkiye’deki iki projede toplam 34 milyar dolar enerji yatırımı olacak.

Güney Kore ve Çin de İlgileniyor

Elektrik Üretim AŞ ile Abu Dhabi’nin devlet kontrolündeki enerji şirketi TAQA arasındaki Afşin- Elbistan havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetlerarası anlaşma ocakta imzalanmıştı. Ancak son gelişmelerin ardından şirketin erteleme kararı alması; yeni yatırımcılar için kapıyı araladı. Afşin Elbistan için ilk gelen ülke Çin olurken, Güney Koreliler de projeyle ilgilendikleri yönünde bakanlığa mesaj verdiler.

Projenin sürprizi ise Japonlar oldu. Projeye talip olduklarını belirten Japonlar, uzlaşı sağlanması durumunda projeyi yürütebileceklerini söylediler. Ankara’da ise “Japonlar diğer isteklilere göre bir sıfır önde giriyor” yorumları üst düzey yetkililer tarafından dile getirilmeye başlandı.

Japonlar Enerjiye Odaklandı

Mayısta Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkiye’ye gelerek 22 milyar dolarlık nükleer santral yapımı için imza atması, Türkiye Japonya arasındaki enerji yatırımlarına da hız kazandırdı. Son olarak Japonya’nın teknoloji devi Toshiba, Türkiye’de enerji yatırımına odaklanacağını açıkladı. Japon şirket, bu yönde ilk adımını Toshiba Altyapı ve Elektronik adlı firmayı kurarak attı. Şirketin hedefi 2017’de Türkiye merkezli enerji operasyonlarından 400 milyon dolarlık satış geliri elde etmek.


ERDOĞAN SÜZER – BUGÜN GAZETESİ

2 yorum:

  1. O nüklüer santrali istemeyenleri bi türlü anlamıyorum... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soma faciasından sonra umarım anlamışsındır nükleer santrallerin neden istenmediğini.Japonya kadar kurallara uyan,sağduyulu ve vatandaşına önem veren bir ülkede bile nükleer santral sızıntı yaptıysa Türkiye de daha da feci senaryolar bizleri bekler.Birbirlerine peşkeş çeken iş adamları ve siyasetçiler yüzünden yapılacak olan santrale denetim elemanları gitmez ya da gitseler de satın alınırlar ve sahte onay belgeleri verilir.Sonra facia illaki yaşanır santrallerde ve milyonlarca Türk insanı mezara girer.Hem de çok acı ölümlerle.İşte bu ve bunlar gibi bir çok sebeplerden ötürü NÜKLEER SANTRALLERE HAYIR !!!

      Sil

Teşekkürler