15 Aralık 2018 Cumartesi

En İyi 20 Japon Filmi (Bölüm 1)


Japon sinema endüstrisi, dünya sinemasında büyük bir etkiye sahiptir. Kendi markasını ve özelliklerini korumasının yanı sıra, çerçevesini daha da zenginleştirmiş ve özgünlükler eklemiştir. Bu listede de hem klasik hem de modern Japon film endüstrisinin temel filmlerini göstermeye çalıştık. Ancak bu listeye anime veya animasyon dahil etmedik. Onlar için bir liste yayınlayacağız. Umarım beğenirsiniz.

20) Departures (Yôjirô Takita, 2008)



Çello çaldığı orkestra dağıldığında, başkahramanımız Daigo müzik kariyerine veda eder ve karısı Mika ile memleketine geri döner. İyi iş koşulları sunan bir "yardımcı aranıyor" ilanı görür. Turizm acentesi olduğunu varsayarak görüşmeye gittiği ofisin arka duvarına yeni tabutlar dizilmiştir. Şirketin sahibi olan Sasaki, Daigo'yu işe alır. İş tanımında cesetlerin yakılmadan önce törensel olarak "tabutlanmasının" yer aldığını öğrenir. Tereddüt eder ancak kabul eder. Ve maceramız başlar.



19. Sansho The Bailiff (Kenji Mizoguchi, 1954)


Ortaçağ Japonya'sında, merhametli bir vali sürgüne gönderilir. Karısı ve çocukları ona katılmaya çalışırlar ancak yolları ayrılır. Çocuklar acı ve baskı altında büyümeye başlarlar.

18. Intentions of Murder (Shôhei Imamura, 1964)


Kocasının baskısı altında yaşayan bir kadın, bir hırsız tarafından tecavüze uğradıktan sonra hayatının stresli bir şekilde başaşağı döndüğünü görür.

17. The Face of Another (Hiroshi Teshigahara, 1966)


Çalıştığı fabrikada geçirdiği bir iş kazası sonucu yüzü tanınmayacak şekilde yanan mühendis Okuyama, bandajlı yüzüyle hiçbir sosyal ortamda bulunmak istememektedir. Güzel karısının da ona olan ilgisinin azaldığını düşünmektedir. Yardım aldığı psikiyatr Hira, ona gerçek insan yüzünden farksız bir maske yapmayı önerir. Maskenin ardından yepyeni bir görüntüye kavuşan Okuyama, zamanla yeni insana da dönüşmeye başlayacaktır.

16. The Twilight Samurai (Yôji Yamada, 2002)


Alt kademeden bir samuray olan Seibei Iguchi duldur, 2 küçük çocuğu ile yaşlı annesini düşük maaşıyla güçlükle geçindirmektedir. Her akşam, alacakaranlıkta işten çıktıktan sonra evine gidip başka işler bulmaya çalışmaktadır. İş arkadaşları ona Twilight Seibei adını takarlar. Bir gün Seibei, çocukluk aşkı Tomoe'yi, kocasının dayağından kurtarır. Kılıç kullanımındaki ustalığından ötürü ait olduğu grubun üst düzey samurayları onu bir samurayı öldürmesini emreder. Seibei duygularını Tomoe'ye açar ve ardından gider.

15. A Fugitive from the Past (Tomu Uchida, 1965)


Üç hırsız bir soygundan kaçarlar ancak bir tanesi diğer ikisini öldürür. Polisler onu ararken bir hayat kadını onu korur. Ancak aradan geçen on yıldan sonra gerçek dürtüsü açığa çıkar.

14. The Sword of Doom (Kihachi Okamoto, 1966)



Ryunosuke, olmayan sosyopat bir samuraydır. Eskrim okulunda bir sergi planlandığı sırada merhamet istenmesine rağmen rakibini öldürür. Zamanla, öldürdüğü adamın kardeşi tarafından takip edilir. Bununla birlikte, Ryunosuke bir suikastçı grubunun düşmanlığını kazanıyor ve son çatışmada kiminle yüzleşeceği sorusu geliyor.

13. Like Father, Like Son (Hirokazu Koreeda, 2013)



Ryota başarılı ve işkolik bir işadamıdır. Biyolojik oğlunun doğumdan sonra başka bir çocuk ile değiştirildiğini öğrenince, gerçek oğlunu ya da karısının kendisinin yetiştirdiği oğlunu seçme konusunda zor kararlar alır.

12. Fires on the Plain (Kon Ichikawa, 1959)




İkinci Dünya Savaşı'nın bitiş günlerinde, Leyte'de ki Japon ordusundan geriye kalanlar, üstleri tarafından terk edildikten sonra açlıkla karşı karşıya kalırlar.

11. Funeral Parade of Roses (Toshio Matsumoto, 1969)


Japonya'da ki Eddie ve a diğer travesti arkadaşlarının hikayelerini ve sıkıntılarını konu edinir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler